Minat...erm... Engineering or Multimedia? .... PHOTORAPHER??

Friday, February 11, 2011

ASSALAMU`ALAIKUM....

  post pertama adlh tentang diri sendiri.... hehehe... bgos2

ENGINEERING ATAU MULTIMEDIA... herm... inilah perkara yg sering tubek terkeluar dari benak fikiran 'Musafir'. Memang susah nak pilih kerjaya nie... nielah nasib manusia yang tak ambil berat awal-awal pasal kerjaya ni... ape pun... kalau ikutkan minat... mungkin 'Musafir' lebih berminat untuk mengambil multimedia kot.. yelah.. sbb grafik2 yg cantek... Tapi... kdang-kadang.. hati ini selalu timbul perasaan ghirah (dengki) apabila melihat keindahan dan kemajuan teknologi manusia di dunia ciptaan ALLAH nie... sambil2 duk memikirkan antara dua kerjaya nie... tetiba ALLAH keluarkan dari satu sudut qalbu (hati) rasa minat dalam bidang
tangkap-menangkap nie... kadang-kadang tangkap binatang... tangkap bunga.... tangkap pasir... ish3.. pelik betol... perkara nie berlaku.. sejak seorang sahabat 'Musafir' membawa kamera digital biase berjenama olympus ke sekolah. [kami panggil sahabat kami nie: Mad Den] . dengan menggunakan kepakaran 'Musafir' dan turut seta kamera tersebut, 'Musafir' mula menangkap seberapa makhluq yang terlintas..hahaha...
Gamba misteri... xdek sape tau ini gambar ap.

Bunga yang diambil di tepi jalan

cendawan yang tumbuh kt tasik pusat sains kg laut

pokok mucut kemucut

sawah: banjir

pokok...... erm..........
nipah kot

timbunan pasir yang digunakan untuk membina longkang kt tepi jalan


tapi... pasal kamera nie... hahaha... 'Musafir' ada peristiwa buruk... hehehe.. satu dari kamera sekolah pernah 'Musafir' hilangkan pada suatu masa...keh..keh..keh...
   
Kalau bidang multimedia pulak... memang dah banyak gambar yang sudah diedit... tapi semuanya hilang entah ke mana... ermh... 


salah satu gambar seorang sahabat yang sempat diselamatkan

dalam bidang Engineering pulok pula.... masih xade perkembangan cume minat dan idea salalu datang untuk mencipta macam2... ish3 ... 

Tapi... bila dikenang kembali cara Ibnu Sina memilih kerjaya adalah dengan melihat kerjaya yang islam kurang pada ketika itu... jadi... mungkin...
...................................................................................................
 .................................................................
entahlh yang mana paling sesuai...
hermh...

[masih memikirkan kerjaya yang paling sesuai]

4 comments:

Zaza said...

photography or multimedia la best.
engineer pon best :)

animation,gaming and videoing pon lg best :'D

sekadar my opinion

Walker said...

salam ali...

ni skdr personal opinion la.. keputusan terletak ditangan nta sendiri..

ambklah engineering.. n jadikanlah photo n graphic tu sbg hobi.. kita kan muslim.. muslim kan leh buat byk kerja dlm satu masa...

kalau nta ambk multimedia... anta akan mula hilang minat kepada engineering.. lain pulak kalau nta ambk engineering... nta akan spend free time dengan photo n graphic...

even medical student, ada yg arif pasal photo n graphic ni... siap mantop buat video lagi..mmg xde halangan pun kalau kite dapat manage masa ngan betul..

last but not least, try la buat blog berdasarkan gmbr yg nta tangkap... jadikan blog ni sbg album nta... rujuk blog dibawah utk lebih details..
http://liveyourseoul.wordpress.com/

Sumaiyah said...

ali, kiteorg se'family' akn 'support' ko dlm ape jua keputusan yg akn diambil...bt istikharah, minx petunjuk Allah,,insyaallah ape yg diilhamkn@mimpi@musyawarah akn mnjadi yg trbaik utk ko...

'Musafir' said...

hahah... Akhirnya 'Musafir' telah membuat pilihan untuk menyambung ke bidang deeniyah(Agama).. Terimah kasih kepada sahabat2 yang banyak memberi bantuan dan galakan... ^_^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bicara Hikmah kali ini:

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

من يرد الله به خيرا يصب منه

“Barangsiapa yang Allah inginkan kebaikan, Allah akan memberinya musibah.” (HR Ahmad dan Al Bukhari dari Abu Hurairah).

"Renung-renungkan Dan Selamat Beramal"